שנות השלושים

ככה עליתי לארץ ישראל

המצב בוישניבה לפני עלייתי

בוישניבה אני מנהלת עסק. יש לי כבר 4 עובדות ו-2 תלמידות . ידינו מלאות בעבודה . באות אלינו נשים מכל הסביבה . יהודיות ולא יהודיות . כפי שספרתי לך , מטבע מגורנו אנחנו מכירים את כל השכנים באזור . כי החיים שלנו עם הגויים הם דו סטריים . אנחנו ניזונים מהם והם ניזונים מאתנו .

לייבל חולה מאד וזקוק לתרופות יקרות ולעיתים לאישפוזים בקליניקה בוילנה . ללייבל יש אולקוס. באותם ימים זוהי מחלה קשה ביותר . כל החסכונות והכספים שאני ואחותי רבקה משתכרים , הולכים על תרופות , רופאים , פלשערים ומרפאות בוילנה . לייבל עובד כשהמחלה מאפשרת ומרויח מעט . אחי יעקב הירש , גם עוזר במימון .

אמא גם לא כל כך בריאה . היא כבר בגיל די גבוה . סובלת ממחושים שונים . כאן כואב לה הראש וכאן הבטן . היא חלשה . אנחנו , הילדים שנותרו בבית , מחזקים ומעודדים אותה . היא במידה מסוימת תלויה בנו . לייבל מתחתן בגיל 36 , דרך שידוך . לאחר תקופה קצרה , מחלתו מחריפה והוא חוזר הביתה . לאשתו קשה להתמודד עם המחלה . אחותי גיטקע נמצא בקבוץ - הכשרה בלידה , רחל לאה נשואה ומגדלת משפחה באיבניץ , לייבל , רבקה ואני נמצאים בבית .

בעיירה החיים הם די שגרתיים ומנוונים . השערים לארץ ישראל סגורים ומסוגרים . הממשלה הבריטית מחלקת מעט מאד סרטפיקטים - אישורי כניסה לארץ . הרבה חברה טובים , בני גילי , צעירים ציונים מתיאשים . הפעילויות ב"החלוץ" וב"שומר הצעיר" נחלשות . מחוסר ברירה , מתחילים הצעירים לבנות את ביתם בוישניבה וממשיכים לחלום על עליה . רבים מהצעירים כבר הגיעו לארץ ישראל . מתקבלים מכתבים מהארץ על הסתגלותם , מצבם וחייהם החדשים והלב "מת" מקנאה . רבקה רוגובין , חברתי הטובה , כבר בארץ . אסתר ליכטרמן , חברתי הטובה כבר בארץ .

ובוישניבה - הממשלה הפולנית "מוציאה" לאט לאט את הנשמה . מטילה מיסים כבדים , במיוחד עלינו היהודים . אני בטוחה שהחלום שלי לא יתגשם לעולם . אני כבר 8 שנים במקצוע , עובדת ומתפרנסת . נדוניה גדולה אין לי בגלל כל ההוצאות הגדולות במשפחתי ויש לי עוד 2 אחיות שיותר מבוגרות ממני וגם כן עדיין לא מסודרות . העליה לארץ כרוכה בהרבה כסף שאין ביכולתי לממן . החלום הולך ומתרחק .

השידוך

בחורף , ביום בהיר אחד בשנת 1937 דופקת אצלינו בדלת רשל רוגובין . אני הייתי אז באמצע העבודה . הייתי צריכה להכין שמלה למדידה . הבחורות ישבו ועבדו . ואני הייתי טרודה במתן הוראות . רשל בקשה ממני לצאת לחדר אחר ופנתה אלי בזו הלשון : " כבר שנים רבות שאני מאוהבת בך . אני חושבת שאת בחורה נפלאה ,כשרונית וחברה טובה לרבקה שלי. שנים רבות , מאז היית ילדה קטנה אהבתי שבאת אלינו . את מכירה אותנו ואת משפחתנו ואנחנו מכירים אותך . אנחנו רוצים אותך ככלה למרדכי . אנחנו חושבים שתהיי לו אשה טובה ולנו תהיה בת נהדרת " . כך אמרה ........... והוסיפה, " את יודעת שגרשון כבר בארץ משנת 1926. יש לו כבר משפחה . הוא התחתן עם בחורה בשם טובה והוא מסודר היטב . יש לי כבר נכדה ממנו , רוחלה . הנה התמונות ...... מצבם הכלכלי טוב".

.......... " אני לא צריכה לספר לך שחיה רבקה עובדת במשק הפועלות בחדרה , כבר שנתים , משנת 1935 . אתן חברות טובות . מרדכי בחור מצוין , מסור , נאמן ודואג . כבר נמצא משנת 1932 בארץ . עובד פחות או יותר ומרויח . אתם שניכם תעבדו ותבנו משפחה לתפארת . את לא מגיעה לארץ זרה . תהיה לך שם משפחה שתדאג לך ותעזור לכם להתבסס. אצלינו אנחנו דואגים אחד לשני ומאד מסורים אחד לשני . מרדכי גר עכשיו אצל גרשון וחוסך כסף כמה שהוא יכול . " ....... כך אמרה .

לבסוף הוסיפה : " רבקה מאד מצליחה בעבודה . מאד מקובלת ויש לה קשרים . היא יכולה להשיג לך סערטיפיקט . היא כתבה לי שיש הזדמנות נהדרת להשיג סערטפיקאט רשמי . בחורה הולנדית , שאמורה היתה להגיע ל"משק הפועלות" התחרטה . קשה לה להפרד מהוריה ומשפחתה ולעלות לארץ . רבקה יכולה להשיג את הסערטיפיקט בשבילך . יש לך הזדמנות גם לעלות לארץ ישראל וגם להתחתן עם הבן שלי, עם מרדכי . " אמרה ולא הוסיפה עוד .

עניתי לה : " תני לי לחשוב ".......

הלבטים והמחשבות

הלב דפק בחזקה . חזרתי לחדר העבודה הבחורות עבדו במרץ . המשכתי בעבודתי אבל המחשבה לא נתנה לי מנוח . איזו הזדמנות ! נכון שאת מרדכי אני לא מכירה כל כך טוב . אבל אני זוכרת אותו עובד בחנות ועוזר בבית לסחוב את הפרנסה . אני זוכרת אותו כבן אדם נוח , שקט , נעים הליכות . מצד שני יש לי הזדמנות פז לעלות לארץ ולהגשים את חלומי ועוד לבנות משפחה בארץ . אני מכירה את המשפחה . משפחה טובה , מלוכדת . אמא חכמה , אבא שלהם שקט ועדין נפש. מאמא שלו רשל, שמעתי הרבה פעמים על המשפחה , על משפחת רוגובין ועל משפחת לוין - שהוא שם משפחתה של רשל מבית הוריה , עוד לפני שחשבה שאהיה כלתה .

כשנכנסים לביתם , תמיד יש ספר קריאה , עתון , ותמיד אוירה נעימה ורצינית . האחים קשורים זה לזה בעבותות אהבה . שלמה , האח הגדול מוויליקה , בחור יפה תואר , בעל נכסים , אמיד , קשור מאד למשפחה , אוהב לעזור ולהרים את כולם . תמיד דואג לכך שלא יחסר ושכולם יהיו מאושרים . דאג גם לשני האחים הקטנים , הירשה ואייזיק והכניס אותם לעבודה בעסקי עצים . מצד שלישי , לעזוב את ביתי שאהבתי ושאני נותנת בו את חלקי , לעזוב את לייבל , אחי החולה שנתן את כל כולו למשפחה בזמנים קשים שאבא מת? לעזוב את אמא שלא מרגישה טוב וכבר באה בשנים . לעזוב את אחי , יעקב הירש שהיה ה-ציוני ב-ה הידיעה ולעלות- ושהוא ומשפחתו ישארו? אני כל כך קשורה אליו , אל טייבל ואל ילדיו אברהם בנימין וחיימקה ? לא יכולתי להרגע . הבנות הרגישו שמשהו לוחץ ומציק לי . אבל אני לא אמרתי דבר .

בסוף יום העבודה הלכתי לאחי וספרתי לו אודות השיחה עם רשקה רוגובין . "מה דעתך ?" שאלתי , היה חשוב לי מה הוא חושב . החזקתי ממנו מאד , כמו כל בני העיירה . אחי אמר לי : " סעי! אל תפסידי את ההזדמנות . מרדכי בחור טוב , אנחנו מכירים את המשפחה . הם קשורים מאד ולא תהיו לבד . כל ימי חייך חלמת על ארץ ישראל , סעי! את תהיי הראשונה ואנחנו נבוא בעקבותייך " . אחי הוסיף ואמר : " מגיע רגע שהאדם חייב לדאוג גם לעצמו . אל תדאגי אנחנו נסתדר , ואם ירצה השם נהיה כולנו במהרה בארץ ישראל "

לא ישנתי טוב כמה לילות . שקלתי את הדברים לכאן ולכאן . לבסוף החלטתי :

אני נוסעת !

לסיפור הבא על העיירה וישניבה
ככה עליתי לארץ ישראל חלק ב'

חזרה לדף הפתיחה
העיירה ואני

חתום בספר האורחים